Breaking News
Home / ITALIA / A VIII-a Editie ProCult, Zilele Filmului Romanesc la Roma

A VIII-a Editie ProCult, Zilele Filmului Romanesc la Roma

A VIII-a Editie ProCult, Zilele Filmului Romanesc la Roma

10-12 Noiembrie 2017

Roma, 30 octombrie 2017 – Incepe a opta editie ProCult, Zilele Filmului Romanesc se vor desfasura la Roma intre 10 si 12 noiembrie 2017.

Promovata de ProEvent impreuna cu Ambasada Romaniei in Italia si cu Academia Romaniei la Roma, cu sustinerea Institutului Cultural Roman, in ultimii ani, evenimentul a creat un dialog artistic profitabil intre Italia si Romania, devenind o intalnire fixa in agenda Capitalei. In acest an, Zilele Filmului Romanesc va avea loc la Academia Romaniei si la Casa Cinematografiei. Acesta se desfasoara pe parcusul a trei zile, intrarea fiind gratuita, avand programate sase proiectii in limba originala subtitrata in limba italiana, care ne vor ghida in descoperirea universului creativ roman prin intermediul filmului care povesteste aspectele sociale, politice, ambientale si culturale ale acestei comunitati.

Vineri 10 noiembrie 2017, la ora 19:00 se deschide Zilele Filmului Romanesc – la Academia di Romania (Roma, Piazzale José de San Martin), proiectia lui “Wild Carpathia” de Charlie Ottley, documentar care povesteste despre un loc necontaminat al Romaniei precum padurile din Muntii Carpati, considerate cateva dintre ultimele locuri salbatice din Europa. Documentarul a suscitat interes inca de la prima sa aparitie (datorita declaratiei printului Charles al Angliei, care a confirmat ca este urmasul domnitorului roman Vlad Tepes). Documentarul prezinta Transilvania in toata splendoarea sa.

Sambata 11 noiembrie 2017, Zilele Filmului Romanesc se muta la Casa Cinematografiei la Roma- Largo Marcello Mastroiani nr. 1. La ora 17:00, lungmetrajul “DUBLU “ – al lui Catrinel Danaita ne va arunca in plinul unei  crize  de varsta mijlocie. George, un arhitect de succes, aflat intr-o relatie cu Corina, simte ca traieste o existenta care nu il satisface, dar rutina sa va fi data peste cap de intalnirea cu o tanara fascinanta. Bucurestiul va deveni locul misterelor si al dorintelor. Cu trei Premii Gopo 2017, printre care “ Cel mai bun lungmetraj de debut”, “Dublu” a deschis a doua editie a “Este Film Festival”. La ora 19:00 va urma “ Acasa la Tata”, lungmetraj de Andrei Cohn: Robert, un tanar scriitor intr-un moment de fragilitate emotionala, se intoarce pentru prima data dupa moartea mamei in satul unde s-a nascut. O zi ii va fi de ajuns pentru a se confrunta cu trecutul sau, cu locurile si cu protagonistii tineretii sale.

A opta editie Procult se va inchide duminica 12 noiembrie, la Casa Cinematografiei. La ora 17:00 “ Geniile salvate” de Cristina Tilica ne prezinta proiectul “Burse de studiu pentru copii de la tara”, gestionate de catre asociatia Pro Ruralis din Iasi. In anul 2002 patru copii: Alexandra Costin, Daniela Curca, Silviu Stan si Andrei Gazea au sosit de la tara in oras pentru a studia, deoarece au fost introdusi intr-un proiect care avea sa le deschida lor noi orizonturi; cei patru tineri ne vor conduce pe drumul vietii lor, din clasa a doua elementara pana la terminarea facultatii, aratandu-ne ce au reusit sa realizeze dupa ce au plecat din cateva sate mai izolate ale Romaniei. Urmeaza documentarul ”Constanta Saizecisicinci” de Tudor Chirila care strabate sarbatorirea celei de-a 65-a aniversare de activitate a Teatrului De Arta Dramatica din Constanta, cand – in noiembrie 2016 – o trupa de la TV Nationale a facut un documentar despre eveniment, despre care se credea ca se va desfasura in mod normal, dar care in schimb a fost pretext de aspre critici. La ora 19:00 documentarele vor lasa loc filmului comic “2 bilete de la Loterie” de Paul Negoescu, opera inspirata din romanul scriitorului roman Ion Luca Caragiale, premiata de juriul Zurich Film Festival cu o recunoastere speciala. Filmul povesteste despre piederea biletului castigator de la loterie: astfel trei amici vor incepe o aventura bogata in situatii comice, raiduri si intalniri cu personaje bizare in locuri ciudate.

La Casa Cinematografiei va fi posibil sa se viziteze monstra fotografica “Artisti de nota 10”: douazeci de monografii care infatiseaza actori si regizori romani printre cei mai importanti din ultimii o suta de ani, insotite de elemente biografice care va vor ilustra aspectele semnificative ale carierelor lor.

A opta Editie a ProCult, Zilele Filmului Romanesc la Roma 

Organizata de ProEvent cu sustinerea Academiei Romaniei la Roma si Institutului Cultural Roman; cu patronajul Ambasadei Romaniei in Italia, Roma Capitala, Casa Cinematografiei, Zétema Proiect Cultura si Vila Borghese; in colaborare cu Vocea Romanilor, Radio Romania Actualitati, TVR1, Agenda Diasporei, Vocea Romaneasca, Emigrantul, Actualitatea Magazin, Colors Radio, Romit TV, “Asociatia Cuvinte, Muzica si Cinemania”..

Proiectii in monstra: 6

Date: din 10 pana in 12 noiembrie 2017

Loc: ROMA – Academia Romaniei; Casa Cinematografiei

Bilete: intrare libera pana la terminarea locurilor

Sponsori: Compania BlueAir, MoneyGram, Happy Communication, Gran Suite Corso, Pasticeria Grama, Supermercato Egàl, Project Constructing Office Nova Concept.

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi..

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi.. Domenica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *