Breaking News
Home / EVENIMENTE / Classic meets Jazz meets Folk la Accademia di Romania, din Roma!

Classic meets Jazz meets Folk la Accademia di Romania, din Roma!

Classic meets Jazz meets Folk la Accademia di Romania, din Roma!

În data de 5 aprilie 2017, începând cu ora 18.30, va avea loc evenimentul Classic meets Jazz meets Folk, organizat de Forumul Austriac de Cultură împreună cu Institutul Cultural Român, Accademia di Romania din Roma, Asociația socioculturală Vocea Românilor, cu sprijinul sponsorilor Egal Supermercato,Trattoria Modernă și Miha Spose. Programul va conține lucrări de: J.S. Bach, C. Stamitz, C. Parker, A. Gaspar, C. Corea, G. Dinicu, V. Young, J. Last, J.M. Cano.

Adrian Gaspar este un tânăr compozitor, născut în satul Pojejena de la granița României cu Serbia, iar astăzi este un muzician de succes la Viena şi compune piese clasice, scrie cotidianul „Die Presse”, într-un articol ce îi este dedicat. Tânărul a compus lucrarea de muzică clasică pentru bas, cor şi orchestră ce a fost prezentată la Casa de cultură a radioului ORF. Ea descrie viața și pătimirile unui om care l-a fascinat pe Gaspar: Hugo Höllenreiner, cel care, în copilărie, a fost printre puținii care au supraviețuit experimentelor lui Josef Mengele, şi care a fost torturat numai pentru că era țigan, scrie cotidianul „Die Presse”, potrivit Agerpres.

Sursă foto: Arhiva personală

Adrian Gașpar este acum un compozitor și un pianist recunoscut în Austria și în alte țări europene. La 13 ani avea deja prima compoziție și își amintește cu mândrie cum și-a făcut debutul ca și compozitor. „Am cântat piesa în cadrul unei manifestări a școlii și m-am simțit foarte bine când mi-am văzut numele în dreptul compozitorilor”, adaugă Adrian. Acest lucru l-a motivat să mai scrie o piesă și încă o piesă și așa a ajuns acum să aibă peste 50 de compoziții, premieră muzicală la Bacău Studiază Conservatorul la Universitatea de Muzică din Viena, iar la începutul lunii iunie sărbătorește 12 ani de când a înființat Orchestra „Adrian Gașpar”, care acum are 15 membri.

Andreea Chira este o tânără naistă talentată născuta în Bucuresti, Romania, într-o familie cu tradiție muzicală. Încă de mic copil, aceasta își exprima dragostea pentru muzică și dorința de a cunoaște tainele unui instrument muzical, astfel că la vârsta de 11 ani îi sunt recunoscute și atestate calitățile muzicale de către Prof. Stelian Coman de la Palatul National al Copiilor. Îndrumata de către părinții săi, la vârsta de 12 ani este înscrisa la Liceul de Muzica Dinu Lipatti din Bucuresti- secția Nai , clasa Prof. Cornel Pana. În anul 2011 a absolvit Liceul de Muzica Dinu Lipatti cu lauri și decide să își urmeze visul de a pleca in Europa, așa că se stabilește la Viena unde aceasta își continuă studiile la Universitatea din Viena, secția Muzicologie.  În perioada 2013-2014 Andreea Chira înregistrează primul sau CD cu muzica compusa special pentru nai de către Roland Baumgartner. Acesta împreună cu casa de discuri MCP decide să o susțină și să o promoveze pe parcursul următorilor ani.

Sursă foto: Arhiva personală

Datele turneului Classic meets Jazz meets Folk sunt următoarele:

01.04.2017 – Auditorium Comunale, Calascibetta, Enna

02.04.2017 – Palazzo Cuttore, Aci Bonaccorsi 

03.04.2017 – Scuola Secondaria „Dante Alighieri” di Catania 

05.04.2017 – Accademia di Romania, Roma 

20.04.2017 – Jazz Club l’Archiduc, Bruxelles 

27.04.2017 – Muzeul Romantismului, Madrid 

Classic meets Jazz meets Folk este un proiect conceput în Austria – Viena în care sunt prezentate diferite stiluri muzicale interpretate la nai și pian. Muzica clasică, jazzul și folclorul pun în evidență calitățile tehnice-interpretative ale naiului, toate acestea alcătuind un eveniment inedit și original, în special datorită artiștilor prezenți, dedicat în totalitate publicului din Italia. 

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

Pe 2 iulie corala românească Arpeggio & Roua se întoarce la Roma pentru a încheia turneul “Confluenze musicali – La Romania tra classico e folk”

Pe 2 iulie corala românească Arpeggio & Roua se întoarce la Roma pentru a încheia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *