Breaking News
Home / ITALIA / Dialog cu reprezentanții mass-media de limbă română din Italia

Dialog cu reprezentanții mass-media de limbă română din Italia

Dialog cu reprezentanții mass-media de limbă română din Italia

În data de 20 mai, Ministrul Românilor de Pretutindeni, doamna Andreea Păstârnac a participat la întâlnirea cu reprezentanții presei de limbă română din Italia, organizată de Ambasada României în Italia, la Accademia di Romania din Roma.
Dialogul a fost unul deschis între doamna  ministru, reprezentanții presei și Execelența Sa, Ambasadorul României în Italia, domnul George Bologan. S-a discutat despre importanța transmiterii informațiilor către românii care locuiesc în Peninsulă, despre importanța școlilor de limbă română care ajută la continuitatea limbii române în rândul copiilor de origine română, născuți aici.
Referitor la planurile pentru Ministerul Românilor de Pretutindeni și întâlnirea cu exponenții presei românești, doamna Andreea Păstârnac a declarat pentru Vocea Românească că:
„În primul rând e foarte important să finalizăm demersul de propunere legislativă și cred că acest lucru va determina practic o nouă deschidere în modul în care finanțăm proiectele și o nouă deschidere în ceea ce privește dialogul cu multe dintre asociațiile care consideră încă acest proces ca fiind unul anevoios, de multe ori birocratic.
De asemenea, sperăm foarte mult să continuăm programul educațional, dar și programul de susținere a mass-media în limba română. În luna iunie, vor veni la București un grup de jurnaliști din Serbia, în cadrul unui program  în care sperăm să își lanseze un spațiu comunicațional între cele două țări.
Sunt comunități istorice în care limba română nu este accesibilă la nivel scris, deoarece aceste comunități mențin doar din generație în generație limba romană vorbită în familie și de multe ori nu știu sa scrie și să citească. Astfel de programe la nivel audio vizual sunt foarte importante. Dorim să continuăm programele existente în Moldova și propunem o cooperare la nivelul consiliilor naționale audio vizuale.

Astăzi, la întâlnirea cu jurnaliștii de limbă română din Italia au fost discutate aspecte similare și sperăm să reușim să lansăm niște programe care să îi pună în legătură pe jurnaliștii italieni, jurnaliștii români din Italia și cei din România, în câteva proiecte în care să le permită sa folosească de multe ori baza existentă, să poată să transmită știrile cu rapiditate și să aibă confirmări ale acestora.

În discuțiile de astăzi, a apărut un proiect care sunt convinsă că va fi foarte interesant, și anume acela de susținere a dialogului în ceea ce privește combaterea fenomenelor rasiale, xenofobe și de identificare unor noi parteneri care să fie în mare parte organizații, care la nivel național atât in România și cât și în Italia au experiență și care pot să vină în sprijinul comunității.”

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi..

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi.. Domenica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *