Breaking News
Home / ITALIA / Interviu cu Daniel Robu, cel mai cunoscut croitor român din Italia

Interviu cu Daniel Robu, cel mai cunoscut croitor român din Italia

Sursă foto:Arhivă personală

Interviu cu Daniel Robu, cel mai cunoscut croitor român din Italia

Muncă fără să ții cont de ceas, seriozitate, calitate. Apoi, când ai ajuns la limita suportabilă a sacrificiului personal, mai adaugi un pic de muncă și crești calitatea a ceea ce creezi”, sunt secretele succesului celui mai cunoscut croitor de origine română, Daniel Robu, care ne-a vorbit despre pasiunea sa transformată într-un busines de succes:

Pasiunea pentru croitorie ați avut-o de mic copil. Cum ați dezvoltat acest dar, ce oportunități v-a oferit România, dar Italia?

Cea mai îndepărtată amintire legată de croitorie mă găsește în atelierul unui bătrân meșter din satul natal, la Săbăoani. Primele experimente cu mașina de cusut le-am făcut, evident, acasă. Nu aveam încă 10 ani când am reușit să îi fac mamei sacoșe și să repar pantaloni sau alte obiecte vestimentare. Apoi, cu vârsta, am învățat să cos lucruri din ce în ce mai complexe iar, în cele din urmă, mi-am deschis propria afacere, în România. Oportunitățile oferite de țara mamă nu au fost multe, am plecat de acolo din cauza birocrației și corupției. Semnalul maxim de alarmă și decizia de a îmi face un trai mai bun în altă parte am luat-o în momentul în care mi-am dat seama î trebuia să cos mai mult pentru a „inspectori” decât pentru a câștiga bani, pentru a dezvolta afacerea.

Italia mi-a dat oportunitatea de a lucra la valoarea reală. Este un mediu de afaceri competitiv, deschis și care îți permite să te dezvolți dacă ai priceperea și capacitatea necesară. Atitudinea funcționarilor este profesională și nu se fac discriminări în contextul oficial, astfel încât dacă știi să te orientezi, dacă ești atent la fiecare pas și la fiecare persoană cu care intri în contact, dacă îți planifici cu grijă dezvoltarea și îți evaluezi realist resursele, ai șanse să mergi mai departe, să crești.

Sunteți cel mai cunoscut croitor de origine română din Italia. Cum ați pus bazele afacerii dumneavostră Sartoria Robu?

Am început prin a lucra în atelierele maeștrilor croitori din Torino. Apoi mi-am deschis propriul atelier la Giaveno, m-am promovat intens și mi-am crescut mereu calitatea costumelor la comandă pentru bărbați. Astfel, am ajuns să fiu recomandat de creațiile în sine iar cercul de clienți a crescut, treptat. Calitatea a atras atenția Regiunii Piemont, care mi-a acordat o recunoaștere a acesteia, „Eccellenza Artigiana”. A urmat înscrierea în Academia Maeștrilor Croitori din Italia, deschiderea atelierului din Torino, abordarea unei piețe mai vaste dar și cu mai multe pretenții, creșterea cu pași mici dar siguri și exploatarea maximă a tuturor oportunităților. Ultima mișcare strategică a fost achiziționarea atelierului în care am lucrat la începuturile sosirii mele în Italia.

Actualmente sunt reprezentatul Regiunii Piemont în cadrul consiliului Academiei iar în același timp ocup poziția de consilier în cadrul Federației Mondiale a Maeștrilor Croitori. În plus, am pus bazele Asociației Naționale a Croitorilor Profesioniști din România, a cărei scop este de a crea un mediu profesional, după modelul italian, pentru colegii noștri din țară.

Care credeți că sunt secretele succesului?

Răspunsul e foarte simplu: muncă fără să ții cont de ceas, seriozitate, calitate. Apoi, când ai ajuns la limita suportabilă a sacrificiului personal, mai adaugi un pic de muncă și crești calitatea a ceea ce creezi.

Ce vedete au îmbracat costumele create de dumneavostră?

Clienții mei provin din mai multe medii: afaceri, justiție, financiar bancar, politică, divertisment, sport. Apoi, în ultimii ani m-am deschis către mai multe țări, atât europene cât și extra-UE. Despre vedete și personalități, aș avea povești frumoase legate atât de actori americani, cât și de sportivi și oameni de televiziune italieni. Evident, n-am putut refuza nici lumea politică, business și a spectacolului din România. Au trecut pragul atelierului vedete ca William Baldwin sau Michael Madsen, costumele marca Sartoria Robu sunt îmbrăcate de politicieni, inclusiv un fost prim-ministru român și senatori. Am avut, de asemenea, onoarea și plăcerea să îmbrac fotbaliști italieni și din discipline sportive medii românești.

Ce părere aveți despre evoluția modei în Italia în comparație cu moda din România?

Comparația este destul de simplă: moda din România încearcă să copieze tendințele occidentale, inclusiv italiene, dar o face cumva rudimentar. Adaptarea la contextul național denaturează conceptul și designul inițial astfel încât nu iese ceea ce ar trebui. Apoi, calitatea este complet diferită de ceea ce avem în Italia. În România vedem produse la același preț cu cele din Italia însă de o calitate complet diferită. E o țară scumpă cu o piață care nu își poate justifica pe deplin prețurile.

Care sunt elementele care diferențiază creațiile dumneavoastră de cele ale altor croitori faimoși și care sunt sursele de inspirație?

Diferențele stau în calitate și detalii. Creațiile mele respectă linia tradițională italiană, astfel încât rareori îmi permit abordări super fanteziste sau excentrice. Calitatea stofei, calitatea lucrării în sine, personalizarea puternică a produsului, multitudinea de elemente suplimentare care definesc produsul, fac diferența între atelierele de croitorie ale maeștrilor croitori. Fiecare maestru are secretele și stilul său iar detaliile acumulate odată cu experiența sunt cele care în ochii clienților, mai ales a celor cunoscători, justifică și dau valoare unui costum la comandă.

V-ați gândit să vă extindeți brand-ul și în România?

Da, abordez treptat piața din România însă brandul Sartoria Robu are atelierul la Torino și aici va rămâne. Este un brand italian și respectă regulile croitoriei tradiționale italiene la comandă. Am mulți clienți în România, fac dese deplasări pentru a prelua comenzi sau a livra costume însă extinderea în sensul deschiderii unui punct de lucru, a unui atelier, momentan este improbabilă. Îmi doresc să dezvolt și să organizez în România o structură similară celei a Academiei Naționale a Croitorilor din Italia, am pus deja bazele și suntem într-un bun punct. Ar fi o excelentă oportunitate pentru toți cei care lucrează în industria confecțiilor, pentru croitorii profesioniști indiferent de nivel și de gradul de dezvoltare al afacerii. În concluzie, deși sunt prezent pe piața românească, nu intenționez o extindere în sensul clasic al termenului.

Ce au de învațat bărbații români de la cei italieni, în ceea ce privește costumule și fashion-ul în general, dar invers?

Ce ar putea învăța bărbații italieni de la români în materie de modă mi-e foarte greu să spun, nu reușesc să găsesc astfel de aspecte. Dar invers, românii ar trebui să copieze eleganța italienilor, să se auto-educe în ceea ce privește stilurile vestimentare și îmbinarea elementelor. Le lipsește o bază în acest sens, uneori fac confuzii grave și, mai ales, riscă să cumpere un produs de slabă calitate, vândut ca un produs premium. În urmă cu 30-40 de ani exista o cultură a vestimentației, bărbații purtau costume la comandă. Un domn avea „obligația” morală de a își face un costum la comandă. Apoi eleganța masculină s-a pierdut într-un fel de tranziție dezorientată și americanizată. Acum există semnală de revenire, însă va dura mult timp.

Iulian Manta & Valentina Tofan

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi..

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi.. Domenica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *