Breaking News
Home / EVENIMENTE / Pe 25 iunie grupul coral ”Arpeggio & Roua” a sărbătorit Ziua Universală a Iei la Terni

Pe 25 iunie grupul coral ”Arpeggio & Roua” a sărbătorit Ziua Universală a Iei la Terni

Pe 25 iunie grupul coral ”Arpeggio & Roua” a sărbătorit Ziua Universală a Iei la Terni

Pe 25 iunie corala românească ”Arpeggio & Roua” a susținut un concert la istorica biserică Sant’Alò și Sfânta Parascheva sărbătorind astfel Ziua Universală a Iei.

Concertul a fost a doua etapă a turneului estiv “Confluenze musicali – la Romania tra classico e folk” (tradus: Confluențe muzicale – România între clasic și folk) prezentat ca o călătorie prin cultura muzicală a României.

Din program au facut parte compoziții de Vasile Timis pe versuri de Mihai Eminescu, reinterpretări ale melodiilor lui Anton Pann, cântece de joc (hore, sârbe) melodii ale unor îndrăgiți interpreți precum Tudor Gheorghe, Ioan Bocșa, Maria Tănase, dar și nelipsita doină, cântecul românesc care din 2009 este considerat patrimoniu Unesco.

Comunitatea numeroasă a românilor din Terni a întâmpinat cei șase coriști cu melodii de Caccini, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Mihai Eminescu și un recital de nai.

Am rămas plăcut impresionați de atmosfera pe care am găsit-o intrând în această veche biserică plină de români ce se consideră o familie. Nu vrem doar să cântăm, ci și să îi cunoaștem pe cei ce se emoționează ascultându-ne. La Terni am descoperit povești incredibile, ca cea a unei studente libaneze ce a creat și dirijat un cor în parohia româneasca de la Terni.” a declarat Simona Vasile, președintele asociației ARPRO, din care face parte corul Arpeggio & Roua.

Turneul „Confluenze musicali” a început pe 28 mai la Consulatul General de la Milano cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

A treia si cea din urmă etapă a turneului va fi pe 2 iulie la biserica S. Francesco Saverio din Roma, cunoscuta sub numele de „Oratoriul di Caravita”: noutatea va fi acompaniamentul cu țambal și acordeon.

Arpeggio & Roua este singura realitate corală românească din Italia. Grupul, format din șase elemente, ia naștere în 2015 la Roma, din ideea comuna de a răspândi arta muzicală românească, reinterpretând elemente de folclor autentic. A colecționat colaborări cu mari artiști români și moldoveni (Ducu Bertzi, Fuego, Zinaida Julea) și a adus muzica românească în inima Romei (Festival dell’Avvento 2015 e 2016, MartisoRoma 2016, Festival Propatria). Numeroase reprezentatii la Accademia di Romania (Ziua Iei, Un pic de Romanie, o poveste de iarna, Poveste de mai, Confluenze musicali, Ritrovando Brancusi, Eminescu, tra l’umanità e l’assoluto). În curriculum și două concerte la ExpoMilano 2015 și participarea la festivalul Internațional I. D. Chirescu 2016. Pe 2 decembrie au prezentat primul album,”Armonie di Natale„.

În repertoriu predomină muzica folclorică corală: doine, hore, sârbe, dar și aranjamente ale melodiilor celor mai celebri artiști români (Maria Tanase, Tudor Gheorghe, Ioan Bocsa, Anton Pann).

Info: arpeggioroua@gmail.com

Proiect finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și realizat sub patronajul Ambasadei României în Italia.

Parteneri: Associazione Culturale Roma & Romania, Casa Eledy Ricami Creativi, Vizion Photography Rome, FioreBlu

Parteneri Media: Radio Romania Actualitati, Agerpres, Momento Zero, Agenda Diasporei, Radio Vocativ, Din Italia News, Vocea Romaneasca

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

La presentazione del libro „La favola di Syd”, di Antonello Loreto

La presentazione del libro „La favola di Syd”, di Antonello Loreto La favola di Syd e’ …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *