Breaking News
Home / CINEMA / 5 zile de artă și cultură la Roma-Festivalul Procult Cinema

5 zile de artă și cultură la Roma-Festivalul Procult Cinema

5 zile de artă și cultură la Roma-Festivalul Procult Cinema

In perioada 23-27 noiembrie 2016, la Roma se desfășoară a VII-a ediție a evenimentului “PROCULT CINEMA FESTIVAL” , organizat de Asociația ProEvent in colaborare cu Asociația socio culturală “Vocea românilor” , împreună cu Ambasada României in Italia și Accademia di Romania a Roma, cu susținerea Ministerului Afacerilor de Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Romanii de Pretutindeni și Institutul Cultural Român. Festivalul reprezintă o ocazie pentru comunitatea de români și de italieni, de a descoperi cinematografia românească și capodoperele acesteia, datorită faptului că proiecțiile vor avea subtitrări in limba italiană. De asemenea, publicul va avea posibilitatea pe parcursul acestor 5 zile, de a participa la conferințe și dezbateri în prezența regizorilor, în cadrul Accademiei di Romania, a Institutului Francez și la Casa del Cinema, ce va găzdui acest eveniment.

Miercuri, 23 noiembrie a fost proiectat documentarul “Apusul Aurarilor” de Cristina Oancea, care relatează povestea ultimei generații de aurari în cinci mii de istorie a mineritului de aur in Munții Apuseni. Publicul prezent a avut ocazia să vizioneze lung metrajul LIVE de Vlad Păunescu, un film ce vorbește despre povestea Emmei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, care va fi prinsă in strânsoarea unei uriașe și periculoase mașinării care demască cele mai controversate personaje politice ale momentului.

La deschiderea primei zile a festivalului a participat Excelența Sa, Ambasadorul României în Italia, George Bologan, regizorii Vlad Păunescu și Radu Mihăileanu.

Joi 24 Noiembrie 2016, orele 20:00,in cadrul Institutului Francez din Roma (Largo Toniolo 20/22, între Pia_a Navona si Pantheon) va fi proiectat filmul “Concertul” de Radu Mihăileanu, un film cu 6 nominalizări Cesar in 2009 si 4 premii Gopo pentru “cea mai bună scenografie, fotografie și coloană sonoră”. Povestea este cea a unui dirijor de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, care a fost concediat în plină faimă în timpul erei comuniste pentru că a refuzat deportarea muzicienilor săi evrei. Mascându-i identitatea, va reuni membrii vechiei sale orchestre la Ghetre du Chtelet la Paris.

Vineri 25 Noiembrie 2016 la Accademia di Romania la Roma va avea loc seara dedicată maestrului Horațiu Mălăele, bine cunoscutul actor, protagonist în zeci de spectacole de teatru și film, regizor, scriitor și caricaturist român. La ora 19.30 va putea fi vizionat filmul de lung metraj Nunta Mută, un film despre absurditatea istoriei și despre cum destine individuale pot fi distruse de orbirea colectivă. Ne aflăm în primăvara lui 1953 în data de 5 martie când Mara și Iancu își sărbătoresc nunta, iar în mijlocul ceremoniei, se anunță moartea lui Stalin.

Sâmbătă, 26 Noiembrie , evenimentul continuă la Casa del Cinema din Roma, în Largo Marcello Mastroianni nr 1 la orele 15:00, cu o conferință pe tema “Colaborări Cinematografice și producții româno-italiene”. Invitații manifestării sunt Vlad Păunescu – regizor, producător, Horațiu Mălăele – actor, regizor, caricaturist, Nae Caranfil – regizor, Marco Bonini – actor, regizor, scenarist și Antonio Palumbo – regizor.

Moderează Marius Bizau – actor. Începând cu ora 18.00 vor putea fi vizionate scurt-metrajele: “Un alt drum” de Andrei Robert Popa, care ne arată cum putem trăi teama unei posibile probleme de sănătate; “Meda” de Emanuel Pârvu aduce, în prim plan un sistem în care oamenii sunt acuzați ca adoptă copii de la orfelinate pentru alocația pe care o primesc de la stat.

“De ce eu?” de Dan Chișu abordează câteva dintre aspectele noului cinema românesc prin intermediul propriilor „arme” estetice. La orele 18:45 va fi proiectat documentarul « Romania: patru patrii » de Alexandru Solomon. Documentarul are ca protagoniști patru scriitori români reprezentanți a patru generații și stiluri distincte, care ilustrează prin intermediul propriilor experiențe de viață portretul unei singure țări: România. La orele 20:00, seara se va încheia cu proiecția filmului « Filantropica » de Nae Caranfil și cu aventurile unui profesor de liceu, care pentru iubire se aventurează în lumea mafiei și a cerșetorilor în căutarea unei surse de venit.

Procult Cinema Festival se închide duminica 27 Noiembrie 2016 la Casa del Cinema. La orele 16:30, lungmetrajul « Pălăria Fatala » de Adrian Munteanu ne inițiază într-o aventura magică, plină de situații imprevizibile sub semn « dublu » : gemenele Maria și Aurelia, doua chei și doi trandafiri roșii primiți în dar de la o țigancă.

La orele 19:00 proiecția scurt metrajului « Megatron » de Marian Crișan, câștigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2008, prezintă povestea unui copil care dorește sa-și petreacă ziua de naștere la McDonald’s cu ambii părinți divorțați ; următorul scurt metraj « Betoniera »de Liviu Săndulescu prezintă povestea unui cartier bucureștean în care tortura se așterne odată cu apariția unui șantier în zonă cu zgomotul lucrărilor de construcție deranjant zi și noapte.

La orele 19.30 se difuzează reportajul “Mojo Mobile Journalism”, un proiect al Televiziunii Romane – Studioul teritorial Cluj Napoca prezentând o nouă formă de realizare a reportajelor: un jurnalist poate folosi un smartphone pentru a înregistra, edita si distribui fotografii, texte, video, pe care le poate apoi difuza în direct folosind Skype sau Google.

La orele 20:15, are loc proiecția filmului “Kyra Kyralina ” de Dan Pița, o adaptare după romanul scris de Panait Istrati și care relatează povestea unei frumoase și misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să își vândă farmecele bărbaților.

Sponsorii evenimentului sunt : Banca Transilvania, MoneyGram, Blue Air, Gran Suite Corso, Supermarketul Egàl, Vatican House, Cofetăria Grama, Autovip, Restaurant Castro Silvania, Restaurantul Trattoria Moderna, Happy Communication, Size Tour.

La final va avea loc Ceremonia de închidere și acordare a premiilor.                    

Despre Vocea Românească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *