Breaking News
Home / ROMÂNIA / Educația în limba română – unul dintre subiectele principale ale vizitei ministrului pentru românii de pretutindeni în Ucraina

Educația în limba română – unul dintre subiectele principale ale vizitei ministrului pentru românii de pretutindeni în Ucraina

Educația în limba română – unul dintre subiectele principale ale vizitei ministrului pentru românii de pretutindeni în Ucraina

În perioada 21- 22 august a.c., ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, se află în prima vizită oficială în Ucraina.

În a doua zi a vizitei, oficialul român a avut întrevederi la Cernăuți, cu reprezentanți ai Administrației Regionale de Stat: guvernatorul regiunii, Oleksandr Fishchuk, vice-primarul orașului, Oleksandr Pascar, precum și cu președintele Consiliului Regional, Ivan Muntean. Discuțiile au vizat rolul pe care comunitatea românească din Ucraina îl are în ansamblul relațiilor româno – ucrainene. În acest context, s-a aprofundat posibilitatea realizării de stagii de perfecționare pentru profesori, schimburi de experiențe, precum și importanța dezvoltării activităților Lectoratului de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, deschis în cadrul Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.

Totodată, s-a vorbit despre identificarea soluțiilor necesare deschiderii la Cernăuți a unei unități integrate de învățământ în limba română, pentru ciclurile pre-școlar, primar și gimnazial. Un alt subiect de interes a fost cel referitor la situația școlilor din comuna Mămăliga și susținerea activităților derulate la școala din comuna Mahala.

În continuarea agendei de lucru, ministrul a vizitat Gimnaziul Alexandru cel Bun din Cenăuți, Centrul Bucovinean de Artă Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, condus de către domnul președinte Iurie Levcic, asistând la un program artistic susținut de participanți la Programul de Tabere ARC, organizat  de minister.  La Casa Memorială „Aron Pumnul”, din Cernăuți, au avut loc discuții cu președintele fundației, Vasile Tărâțeanu, referitor la procedurile de restaurare a edificiului. A urmat o depunere de flori la statuia lui Mihai Eminescu din piața centrală, unde ministrul alături de lideri ai comunității și reprezentanți ai societăților culturale românești, au luat parte la un spectacol de muzică oferit de corul „Dragoș Vodă”.

În contextul preocupărilor vizând consolidarea mediului asociativ românesc, la sediul Consulatului General din Cernăuți, ministrul Andreea Păstîrnac a prezentat posibilitățile de accesare a fondurilor nerambursabile gestionate de MRP. Modificările aduse cadrului juridic vor permite flexibilizarea acestor finanțări prin acordare de granturi și stabilirea de priorități geografice și tematice, încurajând participanții să depună cât mai multe aplicații.

Reprezentanții comunității românești din Cernăuți au prezentat proiectele pe care le derulează în vederea păstrării și promovării identității românești, au mulțumit ministrului pentru sprijinul acordat, exprimându-și dorința continuării colaborării cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Din partea comunității românești, la întrevederi au participat: profesori și directori de școli din regiunea Cernăuți (de la Gimnaziul Alexandru cel Bun, din localitățile Crasna, Carpaciu, Ciudei, Mămăliga și de la Asociația Pedagogilor de Limba Română din regiunea Cernăuți), membrii ai asociațiilor românești (Casa Limbii Române, Centrul Bucovinean de Cultură și Artă Junimea) și redactori de ziar (Bucpress, Zorile Bucovinei, TV Bucovina, Libertatea Cuvântului, Radio Ucraina Internațional).

Sursa: Compartimentul de Comunicare MRP

 

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

Întrevederea ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, cu Michel Barnier, Negociatorul-șef al Comisiei Europene …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *