Breaking News
Home / ITALIA / Eminescu-între umanitate și absolut

Eminescu-între umanitate și absolut

Sursă foto: Vizion Photography

În data de 15 ianuarie 2017, s-au împlinit 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, la Botoșani, dată aleasă ca Zi a Culturii Naționale.

Marți, 17 ianuarie 2017, în cadrul Accademiei di Romania, din Roma, a avut loc un eveniment dedicat în totalitate marelui poet, organizat de Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS), filiala din Roma, împreună cu grupul vocal Arpeggio și Roua, sub patronajul Ambasadei României în Italia și al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun.

Ambasadorul român în Italia, domnul George Bologan, a vorbit celor prezenți despre opera lui Mihai Eminescu, subliniind că iubirea este elementul principal din scrierile sale, și că acesta   “încurajează omul să se cunoască și să-l cunoască pe celălalt, stând la baza oricărei forme de comuniune, de comunicare și mai ales a formării unei comunități.”

Excența Sa, și-a încheiat discursul spunând că astfel de evenimente culturale, ne ajută să ne regăsim propriile rădăcini și să devenim mai umani și mai bogați, din punct de vedere spiritual.

Ambasadorul României, pe lângă Sfăntul Scaun, domnul profesor universitar Liviu-Petru Zăpârțan, a ținut o conferință despre viața și opera celui care a fost numit Luceafărul poezie românești, reamintind publicului , că Mihai Eminescu “credea în capacitatea creativă a poporului român” .

Doamna profesor universitar, Nicoleta Neșu, a continuat conferința, elogiind opera celui mai important scriitor român, al secolului al XIX lea, și a vorbit totodată despre însemnătatea scrierilor sale și în literatura internațională.

 

Studenții de la LSRS Italia, au recitat poezii ale lui Mihai Eminescu in limba română și în limba italiană, primind aprecierile publicului alcătuit din români și italieni, laolaltă.

Iată câteva versuri din poezia “Trecut-au anii” (Passaron gli anni…), recitată de Andrei Cociobanu:

“Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri               

 Și niciodată n-or să vie iară,                               

 Căci nu mă-ncântă azi cum mă mișcară          

 Povești și doine, ghicitori, eresesuri”                

„Passaron gli anni come nubi lunghe sul piano

E mai sarà che a me ritorno facciano,

 Che fiabe e doine e sortilegi e enigmi

Non più m’incantano come m’incantarono”

 

 

Evenimentul s-a încheiat cu recitalul grupului vocal Arpeggio și Roua și Roxana Ioniță, acompaniați la pian de M. Daria Trofanckouk. De asemenea, la final a fost oferit un catering celor perezenti, de catre societatea Consorzio Edile Iro.

Criticul literar, George Călinescu spunea despre Mihai Eminescu că “avea un suflet etic, simțitor la toate ideile și sentimentele, care alcătuind tradiția unei societăți, sunt ca grinzile afumate ce susțin acoperișul unei case, nefiind lipsit totdeodată de viziunea unui viitor mai drept. Nu nutrea nici o aspirație pentru sine, ci numai pentru poporul din care făcea parte, fiind prin aceasta mai mult un exponent decât un individ […].”

Mihai Eminescu este un model de implicare civică pentru românii de pretutindeni, iar noi îl purtăm în suflet, oriunde ne-am afla și avem datoria de a ne promova cultura românească în orice parte a lumii.

 

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi..

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi.. Domenica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *