Breaking News
Home / SOCIAL / Interviu cu doamna Monica Talpararu, președinte al Asociației Responsabilità Sociale Onlus

Interviu cu doamna Monica Talpararu, președinte al Asociației Responsabilità Sociale Onlus

Interviu cu doamna Monica Talpararu, președinte al Asociației Responsabilità Sociale Onlus
Asociația Responsabilità Sociale Onlus, a luat fiiință anul acesta la Roma, in Italia. Doamna Monica Talpararu, a acceptat să vorbească într-un amplu interviu despre echipa, proiectele si planurile aceatei noi asociații.
Vorbiți-ne despre inițiativa dumneavoastră de a înființa o asociație în Roma?
Asociația Responsabilità Sociale Onlus s-a născut în luna Martie a acestui an. Înainte de „a îmbrăca” cadrul legal al unei asociații, am dat termenului de responsabilitate socială o interpretare personală: acele „gesturi mici” aflate la îndemâna fiecăruia dintre noi, ca de exemplu donarea de sânge sau donarea de pături pe timpul iernii.
Fiecare dintre membrii fondatori a venit cu o perspectivă personală pe care le-am unit ca într-un puzzle. Potrivirea acestor „piese” a fost reprezentată de concretizarea acestei noi realități asociative.
Din cine este formată Asociația “Responsabilità Sociale Onlus” ?
Cea mai scurtă variantă de răspuns la această întrebare ar fi că e formată din doi olteni, o moldoveancă de peste Prut și o unguroaică (râde). E o asociație care cuprinde patru viziuni diverse: Antonie Toropu, antreprenor, 48 de ani, prezent în mediul asociativ de mai bine de 10 ani, Olga Caraus, 31 de ani, contabil, motorul administrativ al asociației, Sorin Pîrvu, 35 de ani, antreprenor, participant în dinamica realităților politice din Diaspora, și Monica Talpalaru, 29 de ani, domeniul de activitate, hotelier, pasionată de marketing și publicitate.
Ce proiecte aveți în curs ca și asociație?
Asociația Responsabilità Sociale Onlus a creat o direcție concretă pentru fiecare activitate pe care o desfășoară. Proiectele de utilitate socială le-am reunit sub sigla „Albero dei Sogni”. E un proiect caritabil care are scopul de a reuni cazuri medicale diverse. În cadrul Cenaclului Literar român de la Roma ne străduim să susținem cazurile unor copii de pe lista de așteptare a Fundației Serviciilor Sociale Bethany din Iași. E o colaborare care ne inspiră ei fiind una dintre multele realități care funcționează cu ajutorul responsabilității sociale corporative.
Atunci când vorbim de proiecte educative ne referim la EDUlab, laboratoarele de creație pentru micii artiști. E un proiect pe care îl desfășurăm în colaborare cu grădinița „Il Girasole” din Roma și propunem întâlniri pe care le organizăm împreună cu colaboratorii noștri din diverse domenii dedicate creației: pictură, tehnica colajului, reciclare de materiale, aranjamente florale, bucătărie, fotografie, etc. Ne dorim să le oferim copiilor posibilitatea de a cunoaște lumea prin intermediul simțurilor, îndreptându-i către înclinația înnăscută spre creație, deschizându-le aceste mici drumuri către fantezie și stimulându-le imaginația.
Un proiect mult așteptat atunci când vorbim de proiecte educative e Edu&care. Ideea s-a născut din dorința noastră de a crea un afterschool, din pasiunea Oanei Leliu (Liga Studenților Români din Străinătate) pentru predarea limbii și literaturii române, din viziunea lui Valeriu Barbu legată de livrarea unui mesaj puternic tinerei generații, din căutările referitoare la acest argument, descoperirea și consultarea tezei de doctorat a Mirelei Iacob „La seconda generazione in Italia e Spagna” bazată pe studiul și cunoașterea limbii romane a generației a doua de romani, și nu în ultimul rând din exemplul comunității de români din Spania cu privire la o abordare inovativă de învățare a limbii române.
Este un proiect important pentru noi având în vedere că pentru cei care locuim în afara granițelor, conservarea și promovarea culturii și tradițiilor românești, e o prioritate. Este și un proiect costisitor pentru care am creat o formulă nouă de autofinanțare prin intermediul principiului responsabilității corporative.
Acest concept definit de către Uniunea Europeană (681/2011) ca fiind integrarea voluntară a preocupărilor sociale și ecologice ale firmelor în operațiunile comerciale și în raportul lor cu părțile interesate, reprezintă modalitatea prin care intenționăm să implementăm proiectele prezentate mai sus.
Ne-am orientat către firmele existente pe teritoriul Romei și am creat un circuit pe care l-am numit „Aziende Amiche”. Toate convențiile semnate au fost reunite pe un card unic, „Opportunity Card”.
Miercuri, 29 iunie, la sediul Ambasadei României în Italia avut loc un eveniment organizat de Asociația “Responsabilità Sociale Onlus”.
Care a fost scopul acestei întâlniri și cum a decurs din punctul  dumneavoastră de vedere?
Înainte de a povesti despre eveniment, aș vrea să folosesc acest prilej pentru a-i mulțumi doamnei Ambasador Dana Constantinescu pentru că a crezut în noi, ne-a sprijinit și a găzduit această inițiativă demonstrându-ne din nou că această abordarea e cea de care noi, comunitatea din Roma, avem nevoie: o abordare caldă, umană, imperativă pentru fortificarea legăturilor dintre noi.Cu mare părere de rău și cu gândurile cele mai bune, o salutăm pe Excelența sa și îi mulțumim pentru inspirație. Mulțumiri deosebite pentru colaborare și susținere, îndreptăm către Laviniu Enii și Ovidiu Pufu. Le mulțumim! Am organizat acest eveniment pentru lansarea cardului „Opportunity Card”, eveniment pe care l-am dedicat circuitului „Aziende Amiche”. Scopurile au fost multiple: primul și cel mai important a fost acela de a prezenta o serie de pachete exclusive caracterizate prin reduceri importante pentru diverse servicii ca de exemplu: analize medicale (screening), asigurări, servicii stomatologice, servicii de cazare, școală de șoferi, servicii de transport de persoane, traducere și interpretariat, și de a le reuni într-un card cu ajutorul căruia să poată fi accesate.
Întrebarea cea mai pertinentă pe care am primit-o a fost: de ce aș cumpăra acest card? Motivele variază în funcție de necesitați, de cele mai multe ori dăm importanță celor apropiate, nevoile materiale care produc un efect imediat. Acest card acoperă o serie de nevoi importante însă oferă în primul rând oportunitatea de a susține o cauză, cum este cea pe care o promovăm prin proiectele Asociației Responsabilità Sociale Onlus.
Dubla prezență este un concept pe care ni-l însușim prin munca pe care o depunem și încercăm să fim liantul care unește comunitățile din care facem parte.
Este interesant de adăugat că pe parcurs am primit cereri de adeziune care s-au concretizat în noi convenții. Nu toți convenționații au reușit să fie prezenți pentru a-și prezenta serviciile, o altă parte importantă o veți găsi pe rețelele de socializare. Intenționăm să mărim paleta de servicii pentru a atinge cât mai multe domenii de activitate și cât mai multe servicii de necesitate imediată.
Un moment important în cadrul evenimentului a fost acela în care am discutat despre drepturi și obligații. Un important sindicat a fost prezent pentru a se pune la dispoziția celor interesați cu informații și asistență. Apoi a urmat partea în care ne-am amintit că 2016 este un an important pentru România datorită alegerilor din toamnă așa că am discutat despre importanța înscrierii în registrul electoral.
În Roma există un număr foarte mare de asociații, cu se diferențiază “Responsabilità sociale Onlus” de celelalte?
Consider că fiecare asociație e unică în felul ei pentru că s-a născut din dorința unor oameni de a face ceva, oameni cu o misiune, și cred că există foarte multe exemple în mediul asociativ demne de urmat.
În mulțumirile pe care le-am transmis cu mare drag tuturor pe rețelele de socializare am spus că înainte de a fi lansat orice altceva, am lansat o invitație la dialog. Mențin această afirmație și le mulțumesc din suflet colegilor noștri din mediul asociativ care au răspuns acestei invitații și ne-au fost alături. Cum spuneam, și subliniez, mediul asociativ e plin de exemple pozitive și de practici bune care pot fi reunite într-un sistem eficient.
Cu ce propuneri concrete veniți pentru comunitatea din Italia?
În cadrul evenimentului „Insieme creiamo opportunità”, Președinta Asociației Human4human, Anca Mihai a prezentat un proiect interesant care e fructul colaborării noastre și un vis comun.
Este vorba despre o propunere pentru acțiune comună, așa numitele întâlniri tematice, „Tavoli Tematici”. Continuând eforturi depuse de colegii nostri din asociații românești recunoscute la Roma, acest proiect are ca obiectiv crearea de noi parteneriate pentru a îmbunătăți și a extinde servicii și oportunități atât cetățenilor români care locuiesc pe teritoriul italian cât și profesioniștilor din mediul asociativ. Proiectul vizează de asemenea să îmbunătățească coordonarea serviciilor de susținere pentru cei care se confruntă cu diverse probleme sociale, culturale și politice. Obiectivul principal al proiectului e promovarea bunăstării prin intermediul unei comunități omogene, generând noi oportunități și servicii pentru membrii acestei comunități.
Care este cazul, de care s-a ocupat asociația dumneavoastră, care v-a rămas întipărit în minte și în suflet?
Cred că fiecare dintre colegii mei ar avea un răspuns diferit la această întrebare. În ceea ce mă privește, mă marchează un caz pe care nu reușesc să îl definitivez și cred că aici a stat motivația puternică de a găsi o soluție pentru a merge mai departe și a continua să facem ceea ce am început împreună.

Ce dificultăți întâmpină o asociație pe parcursul activității sale?

O asociație atât de tânăra nu poate întâmpina prea multe dificultăți deoarece nu a avut încă timp să le întâlnească însă daca ar fi să găsesc totuși un răspuns, gândul mă poartă la lipsa de experiență.
Experiența în sine se naște din lipsa de experiență. Neprevăzutul are farmecul lui, stimulează natura atavică a individului. Am citit recent o frază care mi-a plăcut foarte mult și anume acel moment în care există un lucru aparent imposibil de făcut apoi apare persoana care nu știe că e imposibil și face acel lucru. Cred că rezumă viziunea mea personală asupra viitorului asociației. Important de subliniat ar fi faptul că e dificil să livrezi un mesaj comercial în domeniul social fără a fi privit cu scepticism însă există metode pe care le vom folosi pentru a ne încorona activitatea prin transparență. O asemenea metodă e bilanțul social pe care îl vom prezenta la sfârșit de an. Evident acestea sunt modalități de monitorizare pe care le punem la dispoziția participanților la proiectele noastre.
Care este relația cu celelalte asociații din zonă, dar cu instituțiile statului?
În acest moment nu am semnat acorduri cu instituțiile statului însă cred că lucrurile se vor schimba în funcție de obiectivele pe care le urmărim. Sunt multe asociații la Roma și încă nu am avut onoarea de a colabora cu toate aceste realități. Eu personal îmi doresc foarte mult acest lucru și sper ca această dorință să fie împărtășită și de către ei. Fără a-mi îndrepta discursul spre populisme și lingușeli, există niște oameni extraordinari aici și care se dedică cauzelor pentru care s-au asociat, e imposibil să nu vezi perspectiva unei colaborări la scară amplă.
Care sunt planurile de viitor ale asociației și membrilor săi fondatori, în viitorul apropiat?
Planurile de viitor sunt multe însă nu vrem să vă stricăm surpriza. Ne dorim să ne rămâneți alături și să le descoperim împreună.

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

ROMENI ED AVVOCATI…UN RAPPORTO DA MIGLIORARE…

ROMENI ED AVVOCATI…UN RAPPORTO DA MIGLIORARE… Negli ultimi anni abbiamo dovuto registrare che il rapporto …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *