Breaking News
Home / ITALIA / Mesajul Ambasadorului României în Italia, cu ocazia Zilei Principatelor Române

Mesajul Ambasadorului României în Italia, cu ocazia Zilei Principatelor Române

Ambasadorul român în Italia, domnul George Bologan, a transmis românilor, un mesaj, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române:

„Dragi compatrioți,
Lecțiile de cunoaștere și asumare a trecutului nu sunt niciodată de prisos, ci veșnic necesare și relevante, deoarece doar ținând cont de trecut putem construi proiecte viitoare trainice.
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, aducem recunoștință nu doar unității de cuget și simțire și spiritului național care au contribuit la realizarea ”Micii Uniri”, ci și eforturilor celor care, în urmă cu aproximativ 150 de ani, cu devotament și curaj, au ancorat spațiul român în cel european, ducând la recunoașterea națiunii române pe plan internațional. ”Principatele Unite ale Valahiei și Moldovei” – ulterior numite „România” – au reprezentat, pentru unitatea românească, ceea ce regatul Sardiniei a reprezentat pentru unificarea Italiei. Cavour îi declarase lui Vasile Alecsandri că „Unirea Principatelor și consultarea votului poporului este începutul unei ere noi în sistemul politic al Europei. Ele vor pregăti prin triumful lor unirea tuturor italienilor într-un singur corp, căci astăzi nimeni nu se poate împotrivi ca faptul minunat ce s-a realizat la poalele Carpaților să se realizeze la poalele Alpilor” (V. Alecsandri, ”Călătorii, misiuni diplomatice”, Craiova , f.a., p. 238-239).
Parcursul european al națiunii române, început prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în Moldova și în Țara Românească, a oferit un puternic impuls dezvoltării și realizării unui stat național unitar român modern.
Distinși concetățeni,
Viziunea și cutezanța oamenilor noștri politici de atunci au fost traduse în reforme fundamentale care au contribuit la integrarea națiunii române în civilizația occidentală. Angajarea spiritelor a dovedit că un popor mic dar cu vitalitate a reușit să își afirme voința politică în conformitate cu cerințele elementare ale civilizației contemporane. Astăzi onorăm acele acțiuni care au hrănit idealurile naționale, conducând România la statutul său de partener recunoscut și apreciat în cadrul Uniunii Europene și al NATO, pilon de stabilitate regional și european. Demnitatea și verticalitatea celor care au crezut în marile idealuri să ne fie model de implicare și să menținem prin faptele noastre locul de cinste al țării care ne-a dat luminii acestei lumi.
Cu alese gânduri pentru fiecare român din Italia, onorat să vă pot reprezenta,
George Gabriel Bologan
Ambasador”

 

Sursă: Ambasada României în Italia

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi..

Regionali del Lazio . Italiani di origine romena… Se ci siete..potete battere 2 colpi.. Domenica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *