Breaking News
Home / SOCIAL / Sistemul sanitar românesc,”pe patul de moarte”

Sistemul sanitar românesc,”pe patul de moarte”

Sistemul sanitar românesc,”pe patul de moarte”

Statisticile Uniunii Europene arata ca Romania are in prezent cea mai redusa speranța de viată din Europa, sub 75 de ani, alături de Bulgaria, Estonia si Letonia. Spania, Italia si Franta au in schimb o medie a speranței de viată ce se situează in jurul vârstei de 82 ani.

Discrepanța dintre sistemul sanitar românesc și cel european este covârșitoare. In primul rând, modul de organizare, sterilizarea în condiții optime a echipamentelor medicale, dotările existente, toate acestea contribuie la o bună funcționare a spitalelor și contribuie la munca depusă de cadrele medicale.

Ministrul sănătății, Nicolae Banicioiu, afirma într-un comunicat de presă că nu există motive de îngrijorare nici pentru pacienți și nici pentru medici, deoarece bugetul alocat in anul 2015 este suficient cât să acopere cheltuielile care se impun. Înțelegem că in opinia sa, totul decurge normal, că sistemul național de sănătate nu are vreun cusur.

Indiferența, lipsa de seriozitate cu care este tratat sistemul sanitar din Romania sunt de-a dreptul șocante. Realitatea mizerabilă din spitale este argumentul concret că guvernanții noștri nu sunt în stare să rezolve problemele evidente. Iar migrația medicilor și a asistentelor spre alte țări este un fapt extrem de grav, care nu este luat in serios de ministrul sănătății și de premierul Victor Ponta. B.B., medic rezident in ortopedie și traumatologie, a emigrat in Germania în urmă cu câțiva ani. Acesta declara: „Sunt unul dintre cei ce au luptat tot timpul, și au ales să dea și examenul de rezidențiat in Romania. Am lucrat timp de 18 luni intr-un spital universitar din Bucuresti, sub coordonarea unui profesor. Vreau să povestesc că erau perioade în care nu aveam nici măcar ața de cusut. Îmi amintesc întâmplări când coordonatorul meu in rezidențiat a acoperit o parte din costul implantatelor din buzunarul propriu, pentru că avea pur si simplu un suflet mare.”

Condițiile precare și salariile mici au fost unele dintre motivele care l-au determinat să emigreze în Germania. Despre experiența din țară, B.B. spune: „Practic în Romania dacă ai ghinionul să te naști într-o familie cu o situație financiară dificilă, va fi destul de greu să te descurci în rezidențiat; îmi amintesc cu neplăcere că am început cu un salariu de 1000 lei/luna și, ulterior, la 2 luni mi-au fost tăiați 250 lei din cauza recesiunii și crizei. Îmi amintesc cu siguranță că Ex-Președintele României, domnul Traian Băsescu, a fost întrebat dacă îi este cunoscută situația exodului medicilor rezidenți. Acesta a răspuns cu nonșalantă că da. Următoarea întrebare a fost ce măsuri are de gând să ia?, răspunsul său a fost: niciuna, cine dorește să plece, e liber să o facă. Unii dintre noi au luat în serios povețele lui și au plecat. Oare România nu a pierdut?”

Întrebat ce ar schimba la sistemul sanitar din Romania, medicul plecat la muncă în Germania a răspuns: „România are nevoie de un sistem privat de asigurări medicale, în felul acesta va interveni concurența pe piața și sistemul de stat va trebui să devină concurent și atractiv pentru a nu da faliment. Apoi aș propune ca banii colectați din asigurările de sănătate, respectiv contribuția fiecărei persoane asigurată, să nu mai treacă prin parlament și să fie redistribuiți, ci banii sa rămână în sistemul de sănătate. Avem nevoie de manageri competenți și necorupți, medicii să aibă salarii decente. Extrem de importantă este o nouă lege a malpraxisului și rezolvarea rapidă în instanță a proceselor de malpraxis, precum și un program de pregătire în rezidențiat în care să se pună accent mai mult pe practica meseriei și nu pe teorie. Personal în 18 luni petrecute în Romania am fost operator principal în 2 cazuri, la restul am asistat, iar in Germania după primul an aveam peste 100 de operații ca operator principal, cu grad jos și mediu de dificultate. Gândind retrospectiv, pot găsi, din punct de vedere al meseriei și carierei, doar avantaje și nu regret nici o clipă faptul că am plecat.”

Migrația medicilor este un fenomen îngrijorător și de luat în calcul cât mai curând posibil, soluțiile propuse de medicii din țara, dar și de cei plecați, care speră încă într-o salvare a sistemului sanitar din Romania, trebuie ascultate și aplicate pentru a atinge standardele europene.

 

Valentina Tofan

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

ROMENI ED AVVOCATI…UN RAPPORTO DA MIGLIORARE…

ROMENI ED AVVOCATI…UN RAPPORTO DA MIGLIORARE… Negli ultimi anni abbiamo dovuto registrare che il rapporto …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *