Breaking News
Home / MODĂ / Tradiția întâlnește moda!

Tradiția întâlnește moda!

 

Ținuta din colecția Valentinei Vidrascu

Istoria României ne amintește că acest teritoriu de-a lungul secolelor a intrat în contact cu diverse culturi, deși doar mulțumită influenței turcești din al XV sec începe să dezvolte o vestimentație bogată și spectaculoasă. Romania e una dintre puținele țări europene ce își păstrează tradiția și cultura de-a lungul anilor și așa cum datinile si obiceiurile reprezintă o parte vie a societății române așa și costumele populare sunt promovate în mod frecvent. Elementul cel mai cunoscut al costumului popular, nivel național si internațional, este ia, care reprezintă identitatea poporului român.Deși ia se referă strict la cămaşă femeiască tradițională, croiala simplă, cromatica si bogatele broderii devin surse de inspirație pentru multi artiști. Această cămașa poate fi confecționată în bumbac, pânză albă sau borangic și este decorată cu mărgele si diferite broderii inspirate din motive geometrice stilizate sau din natură.

Există trei tipuri de cămăși, in funcție de croială: cămaşă „de-a întregul”,cea mai veche, cămaşă încrețită la gât si cămaşă cu platcă, cu o croială asemănătoare costumului orășenesc. Motivele decorative, dar și croiala depind de fiecare regiune a țării încât fiecare comunitate a dezvoltat un stil personal care se identifică cu zona respectivă. În ultimii ani, arta populară atât cât și portul tradițional românesc, revin pe scena națională si internațională mulțumită artiștilor, stiliștilor si artizanilor români si străini.

  

Ie tradițional                                                           Henri MAtisse ” LA blouse roumaine”

Printre acești creatori se numără nume faimoase ca: Phillippe Guilet, care în 2011 prezintă o colecție inspirata din frumusețea României și realizată 100% de către artizanii si artiștii români; Yves Saint Laurent, in 1981 dă viața unei colecții a cărei surse de inspirație a fost „La blouse roumaine” di Matisse, o colecție care transmite un spirit românesc prin ținute, dar și prin coafurile care amintesc de tinerele de la țară; Tom Ford, prezintă colecția primăvară-vară 2012, ce promovează imaginea țărilor ca Spania, America de Sud si România.

Unele din piesele acestei colecții a fost ia, pe care si cântăreața Adele o poartă cu mândrie. Stiliștii și brandurile care au ca punct de reper tradiția și portul popular al acestei țări sunt mulți, dar cei ce apreciază într-adevăr potențialul culturii noastre sunt designerii români. Motivele tradiționale românești sunt reinterpretate si devin actuale, punând în valoare ținutele acestor creatori.

România deține un număr destul de mare de creatori: Lana Dumitru, care îmbină croieli moderne cu motive preluate din portul popular pentru a realiza ținute dedicate tinerilor din mediul urban; Valentina Vidrașcu, care prezintă o colecție senzuala, rafinata ce pune in evidența corpul femeii prin materialele fine si lucrate manual ale pieselor tradiționale ca ia; în 2013, Andrei Andreescu promovează propria colecție „Back to tradition” caracterizată de croieli si materiale moderne, elemente tradiționale ca ia, dantela si broderiile.

România demonstrează prin cultura, tradiția și talentul artizanilor si al artiștilor propriul potențial, sperând într-o dezvoltare a legăturilor cu țările străine ce pot permite răspândirea imaginii sale.

 by Mihaela Bucioaca

Adele in cămaşă realizată de Tom Ford

Despre Vocea Românească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *