Breaking News
Home / SOCIAL / Tradiții și obiceiuri de Paște!

Tradiții și obiceiuri de Paște!

Sursă foto: Radio Iași

Tradiții și obiceiuri de Paște!

Ortodocșii sărbătoresc Paștele în data de 16 aprilie, potrivit calendarului creștin ortodox și se suprapune anul acesta cu Paștele catolic.

Data când este sărbătorit Paștele este variabilă și mai precis Paștele Ortodox este stabilit an de an, în duminica următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.
Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre cele 4 posturi ale Bisericii Ortodoxe.
Sărbătoarea este însoțită de  ritualuri străvechi, de practici specifice, tipice acestei zile atât de importantă.


Pregătirile din Săptămâna Mare, încep prin curățenia în toată casa, vopsitul ouălor, pregătirea bunătăților pentru a întâmpina această zi atât de importantă pentru creștini.
Credincioșii merg in noaptea de Înviere , la biserică, ca să” ia lumina” și să asiste la slujba de Înviere, mai apoi duc lumânarea aprinsă până la casele lor.
Învierea la români dezleagă tot ce este urât, rău şi întunecat, aducând asupra întregii lumi dragoste de viaţă, nădejde, bucurie, sănătate, iertare, bunătate, binefacere, pace în suflete şi iubire. De Paşti, oamenii îşi dau mâna şi se îmbrăţişează pentru a se şterge orice umbră de neiubire dintre ei.
De-a lungul timpului ouăle se vopseau doar în culoarea roșie, însă pe parcurs obiceiurile s-au mai schimbat și mulți folosesc diferite culori precum galben, verde, albastru și nenumărate decorațiuni. Ouale vopsite simbolizează sângele vărsat de Iisus pe cruce pentru iertarea păcatelor întregii omeniri.
Ciocnirea ouălor vopsite în ziua de Paști este cel mai răspândit obicei. În multe sate din Moldova, tradiția spune ca ar trebui sa ne spălam pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu, iar cel care se spală ultimul ia banii.
Femeile fac pască, ce este dusă la biserică pentru a fi sfințită în noaptea de Înviere, iar duminica dimineața mănâncă din pască sau din paști, cum mai este denumită in unele zone ale țării.
Învierea Domnului oferă fiecăruia dintre noi prilejul de a dobândi pacea interioară și curățenia exterioara, și totodată reunește familiile și prietenii laolaltă pentru a petrece sărbătorile pascale împreună.

Sursă foto: Retete.acasa.ro

Despre Vocea Românească

Verifica, de asemenea

ROMENI ED AVVOCATI…UN RAPPORTO DA MIGLIORARE…

ROMENI ED AVVOCATI…UN RAPPORTO DA MIGLIORARE… Negli ultimi anni abbiamo dovuto registrare che il rapporto …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *